روستای جواهرده رامسر ، بهشتی مه آلود بر فراز ابرها
به گزارش تور بالی اندونزی، شاید پیش آمده باشد که نام روستای جواهرده رامسر را شنیده باشید و با خود تکرار نموده باشید که جواهرده کجاست . در جواب باید بگویم، جواهرده، یک محل نیست که بتوان چشم انداز اش را توصیف نمود یا از عطر خوش هوایش گفت، بلکه جواهرده یک سبک زندگی است، سبکی که در آن هیاهوی زندگی شهری را کنار گذاشته و در سادگی روح خویش غرق می شوید. از همان ابتدا که پا به جاده جواهرده می گذارید باید از تعلقات بریده و دل به دریا که نه، به کوه بزنید تا غم و غصه هایتان را آبشارهای سر به فلک کشیده اش بشوید و در جویبارهایش جاری کند. باید در مِه غلیظ صبحگاهی اش نفس بکشید تا زندگی را با تمام وجود به ریه هایتان فرو ببرید. پس از بازگشتن از جواهرده، دیگر آن انسان سابق نخواهید شد و زندگی را با چشمانی دیگر خواهید نگریست. با خبرنگاران همراه باشید تا جاده جواهرده را بپیماییم و با تمام وجود ببینیم که جواهرده کجاست .
روستای جواهرده کجاست ؟؟
جواهرده یا به گویش گیلکی، جورده یا جوردی، در 27 کیلومتری شهرستان رامسر و در دهستان سرسخت قرار گرفته و ارتفاعی معادل 2000 متر از سطح دریا دارد. این روستای 10000 نفری هیچگاه جمعیت ثابتی ندارد، زیرا از طرفی جواهرده حکم روستای ییلاقی را دارد که تنها از فروردین ماه تا اوایل ماه مهر قابل سکونت می باشد و در باقی ماه های سال تنها تعدادی سرایدار و نگهبان در آن حضور دارند. درمورد وجه تسمیه جواهرده رامسر، داستان های مختلفی وجود دارد، مثلا اهالی محل می گویند که واژه جواهر تغییر یافته جور می باشد که در گیلکی به معنای بالا بوده و معنی نام این روستا، ده بالا می باشد. عده ای هم می گویند که به علت وجود گنج ها و جواهرات زیادی که در دل کوه های این روستا پنهان شده اند و در طول سالیان به آن ها دستبرد زده شده است، اینگونه نام گرفته است.
آبشارهای جواهرده
از لحظه ای که قصد سفر به این روستا را می کنید و پا به درون جاده می گذرید، محو زیبایی های جاده جواهرده شده و نمی توانید از آن چشم بردارید. سفر تماشای شما از همینجا شروع می گردد و قرار است به زودی منظره ها شگفت آورتری را مشاهده نمایید. از پوشش گیاهی گرفته تا کوه های سر به فلک کشیده و گاها رعب آور از جمله سرخ تله کَش، سه براره و سماموس و نیز آبشارهای جواهرده که نماد صلابت و استواری بوده و طراوت را برای این روستا دوچندان به ارمغان آورده اند.
آیین ها و مراسم سنتی جواهرده
گشت و گذار در این بهشت زمینی رامسر تنها به تماشا طبیعت و سرسبزی محدود نمی گردد. قدمت چندهزار ساله این روستا باعث شده تا آیین های زیبایی در آن شکل بگیرد که نشانه همبستگی و جمع گرایی روستاییان می باشد. از جمله این مراسم، برگزاری آیین گِلکار مسجد جمعه است که از حدود 800 سال پیش، هرساله در اواسط مرداد ماه برگزار می شده. مسجد جمعه، خوابگاه ابدی بزرگان بوده و با توجه به وجود دخمه ها و گورهای بسیار قدیمی، تاریخچه اش حتی به دوران میتراییسم باز می گردد، به همین روی مردم این مکان را مقدس دانسته و در موعد مزبور در آن جمع می شدند، شیر دام های خود را می دوشیدند و برای تبرک با خاک مخلوط نموده و گل حاصل را به دیوار مسجد مالیده و آن را بازسازی می کردند. گفته می گردد که اهالی رامسر، گیلان و روستای الموت قزوین در این آیین مذهبی شرکت می کردند. متاسفانه این آیین سال ها به فراموشی سپرده شده بود اما چند سالی است که به همت اهالی دوباره از سر گرفته شده است. از دیگر رویدادهای مهم روستای جواهرده رامسر، کشتی گیله مردی یا کشتی محلی است که هرساله در تابستان و در میدان اصلی شهر یا در حیاط مسجد جمعه برگزار شده و مردم به تماشای آن می نشینند.
سوغات و صنایع دستی جواهرده
صد البته تعیین است که چنین روستای غنی از فرهنگ و تاریخی، صنایع دستی و سوغات بسیاری نیز دارد. از همان ابتدای جاده جواهرده شما می توانید زنان و مردان محلی رامسر را ببینید که به فروش نان محلی، رب آلوچه، رب انار و فندق تازه می پردازند. از صنایع دستی بسیار مهم روستای جواهرده رامسر می توان به چادر شب بافی و نمدبافی یا به گویش گیلکی، نُمُدمالی اشاره کرد که متاسفانه در سال های اخیر رو به فراموشی می باشد.
حال که کم و بیش می دانید که جواهرده کجاست، حتما فکر سفر در سر می پرورانید و دلتان می خواهد که لحظاتش را تجربه کنید. چه دلپذیر می گردد اگر این لحظات زیبا را با ما شریک شوید.
منبع: همگردی