عباس عبدی: اصل 75 را تعمیم دهید

به گزارش تور بالی اندونزی، عباس عبدی روزنامه نگار و تحلیلگر در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: می گویند در اقتصاد سواری مجانی نداریم ولی باید دانست هیچ گونه خدمت مجانی در هیچ حوزه ای نداریم مگر اینکه بعضی افراد صدقه دهند یا از روی خیرخواهی کاری نمایند. که البته، چون نیک بنگریم، آن ها هم مجانی نیست. به ویژه در این جامعه که تعداد زیادی از خلاف ها با پوشش خیریه انجام می گردد.

عباس عبدی: اصل 75 را تعمیم دهید

این قاعده بسیار روشن است. شکل دیگری از آن هم وجود دارد، می گویند کسی که منار می دزدد، اول باید چاه آن را حفر کند تا منار را در آن پنهان کند والا همه متوجه خواهند شد. این قاعده بدیهی در اصل 75 قانون اساسی ایران آمده است که: طرح های قانونی و پیشنهاد ها و اصلاحاتی که نمایندگان در مورد لوایح قانونی عنوان می نمایند و به تقلیل درآمد عمومی یا افزایش هزینه های عمومی می انجامد در صورتی قابل طرح در مجلس است که در آن طریق جبران کاهش درآمد یا تامین هزینه جدید نیز معلوم شده باشد.

معنی این اصل بسیار بدیهی این است که مجلس نمی تواند دولت را موظف به انجام کاری کند که بار اقتصادی دارد ولی آن بار اقتصادی تامین نشده باشد. این مثل آن است که برویم رستوران سفارش انواع غذا بدهیم، بعد به صاحب رستوران بگوییم خودتان حساب را پرداخت کنید! یک راه دیگری هم داریم و اینکه به صاحب رستوران بگوییم من از فلانی این مقدار طلب دارم از او بگیر! طرح مجلس برای پرداخت یارانه به مردم حدود 10 هزار میلیارد تومان ماهانه بار اقتصادی دارد (عدد دقیق نیست ممکن است بیشتر یا کمتر باشد) این چیزی حدود یک چهارم بودجه کشور است به شرطی که کسری نداشته باشد، بودجه ای که در وضع عادی هم کسری دارد و باید به وسیله افزایش نقدینگی از جیب مردم تامین گردد.

طبیعی بود که شورای نگهبان این طرح را رد می کرد. حالا که موضوعی به این سادگی را در نوشتن یک طرح معین ننموده اند و رد شده، رییس مجلس اعلام نموده است که: مجلس منابع جدیدی را برای طرح تامین کالا های اساسی معرفی می نماید. مجلس می تواند موضوع تراکنش ها و گمرک را به عنوان درآمد های جدید دولت برای اجرای این طرح پیشنهاد دهد. برای مجلس بسیار مهم است که بودجه کشور بدون کسری بسته گردد. درآمد های ناشی از فروش نفت خام و فرآورده های نفتی درآمد مطمئنی برای بودجه کشور نیست. استفاده از ظرفیت های حوزه اقتصادیاتی یکی از گام های اصلاح ساختار بودجه است.

اول اینکه معرفی منبع کار سختی نیست بلکه باید تامین منابع انجام گردد. مسئولیت این تامین نیز باید به عهده سفارش دهنده طرح و در مثال بالا به عهده سفارش دهنده غذا باشد. باید تک تک اقلام که نیازمند گران کردن برای تامین این بودجه است را مجلس تصمیم بگیرد نه آنکه آن ها را متوجه دولت نمایند و بعد هم به انجام آن معترض شوند.

این ذهنیت حاکم بر مجلس است که می تواند اینگونه مسائل کشور را حل نماید. گمرکات هنگامی درآمدزاست که واردات انجام گردد. واردات نیازمند ارز است. باید فراوری و صادرات صورت گیرد. اگر به جای تاکید بر توزیع کیک بودجه کشور که هر لحظه در حال خورده شدن و کوچک تر شدن است، بکوشید که این کیک را عظیم تر کنید اصولا مساله خود به خود حل خواهد شد. به جای این ها دو طرح بیاورید که افزایش فراوری و رشد اشتغال را تامین کند.

اصولگرایان حاکم در همه زمینه ها دنبال سواری مجازی هستند. در قانون نویسی، چون مساله خیلی روشن است با مشکل روبرو می شوند ولی در اقتصاد و سیاست و فرهنگ و سیاست خارجی این رفتارشان بیش از گذشته دیده می گردد. فقط مشکل این است که انتها این سیاست هم خوردن چوب است و هم پیاز و البته باید پول آن را نیز پرداخت نمایند!

کاش اصل 75 را به همه حوزه ها تعمیم می دادند و مانع این رفتار در سایر حوزه ها نیز می شدند.

منبع: فرارو
انتشار: 29 آذر 1399 بروزرسانی: 29 آذر 1399 گردآورنده: baliro.ir شناسه مطلب: 1467

به "عباس عبدی: اصل 75 را تعمیم دهید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "عباس عبدی: اصل 75 را تعمیم دهید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید