تکثیر 115 میلیون قطعه بچه ماهی در گیلان، آبزی پروری اولویت شیلات
به گزارش تور بالی اندونزی، به گزارش خبرنگاران، اسحاق شعبانی شامگاه چهارشنبه در گفتگوی ویژه خبری شبکه باران با اشاره به شروع زود هنگام فصل صید ماهیان استخوانی از دریای خزر، اظهارکرد: این تصمیم در راستای استفاده بیشتر صیادان از شرایط مساعد آب و هوا از سوی شیلات گیلان پیشنهاد شده و مورد موافقت نهاده شد.

وی اضافه کرد: آغاز زود هنگام فصل صید ماهیان استخوانی سبب افزایش میزان صید ماهی شده که در حال حاضر 580 کیلوگرم ماهی در حوزه استان گیلان صید شده است.
افزایش 71 درصدی میزان صید ماهیان استخوانی نسبت به سال گذشته
مدیرکل شیلات گیلان با اشاره به افزایش 71 درصدی صید نسبت به سال گذشته، اعلام کرد: در سال گذشته در این مدت 335 کیلوگرم انواع ماهیان استخوانی صید شده بود. کفال بیشترین ماهی صید شده در این مدت است. شرایط مساعد جوی یکی از عوامل موثر در افزایش میزان صید است.
شعبانی با اشاره به اینکه صید ماهی یکی از عوامل کاهش ذخایر دریای خزر بوده که باید با استفاده از فراوری و تکثیر طبیعی و یا مصنوعی ترمیم گردد، اضافه کرد: تکثیر طبیعی ماهیان استخوانی با توجه به شرایط رودخانه ها تقریبا صفر است.
وی تکثیر مصنوعی ذخایر دریای خزر را تنها راه حل حفظ ذخایر دریا و تأمین منابع درآمدی صیادان دانست و گفت: سه مرکز تکثیر منصوعی ذخایر ماهی استخوانی و خاویاری در شهرک صنعتی رشت، سنگر و سیاهکل در گیلان فعالیت می نمایند.
مدیرکل شیلات گیلان با بیان اینکه از این تعداد دو مرکز در زمینه تکثیر ماهیان استخوانی و یک مرکز نیز به تکثیر ماهیان خاویاری می پردازد، اعلام کرد: وجود ماهی مولد یکی از مهم ترین فاکتورها برای تکثیر مصنوعی ماهیان استخوانی است که متاسفانه در سال گذشته در این زمینه شرایط مناسبی در دریا وجود نداشت.
وی کاهش بارش باران و عدم مهاجرت ماهیان به دریای خزر را از جمله عوامل این موضوع دانست و اظهارکرد: به همین دلیل شیلات گیلان در مجموع 115 میلیون قطعه انواع ماهیان استخوانی و خاویاری را تکثیر و در دریای خزر رهاسازی کرد. این میزان در سال گذشته حدود 130 میلیون قطعه بوده است.
50 درصد صیادان گیلانی تحت پوشش بیمه نیستند
شعبانی در ادامه به موضوع بیمه صیادان و دغدغه آنها و مسئولان در این زمینه اشاره نمود و ادامه داد: توان مالی پایین صیادان سبب شده که تنها 50 درصد آنها خود را بیمه نمایند.
وی با اشاره به سفر استانی دولت در سال 87 به استان گیلان، اضافه کرد: یکی از مصوبات این سفر کاهش 10 درصدی حق بیمه صیادان بود که براساس این مصوبه مقرر شد از 27 درصد حق بیمه 10 درصد از سوی دولت و 17 درصد از سوی صیادان پرداخت گردد.
مدیرکل شیلات گیلان همچنین یادآورشد: مقرر شد دولت 10 درصد را از محل درآمد اجرای طرح هدفمندی یارانه ها پرداخت کند که متاسفانه به دلیل عدم تحقق این درآمد این مصوبه تا امسال ابتر مانده و صیادان نتوانستند از آن بهره مند شوند.
وی با اشاره به پیگیری مسئولان شیلات و جامعه صیادان درباره اجرایی کردن این مصوبه، اضافه کرد: براساس پیگیری های اجرا شده این مصوبه از آبان ماه امسال قابلیت اجرایی یافته و صیادان از مزایای آن استفاده می نمایند. تاکنون از لیست 3 هزار صیاد اعلام شده 1000 صیاد از این تخفیفات بهره مند شده اند.
تعدیل 24 پره صیادی در گیلان
شعبانی در ادامه با اشاره به اجرای طرح تعدیل پره های صیادی در هفت سال گذشته، اعلام کرد: باتوجه به اینکه در این طرح بر روی تعدیل و ساماندهی تاکید شده بود در حال حاضر تنها به قسمت تعدیل پره های صیادی توجه شده است.
وی با بیان اینکه تا به امروز 24 پره صیادی تعدیل شده اند که از این تعداد 19 پره توسط شیلات گیلان و 4 پره در منطقه آزاد و یک پره نیز توسط بنادر و دریانوردی اجرا شده است، توضیح داد: حدود 2 هزار و 32 صیاد از این طرح بهره مند و از جامعه صیادی خارج شدند.
مدیرکل شیلات گیلان با اشاره به پیش بینی اعتبار 96 میلیاردی برای اجرای این طرح، ادامه داد: تاکنون 56 میلیادر تومان اعتبار برای تعدیل این تعداد پره صیادی استفاده شده است.
وی به حوزه ساماندهی پره های صیادی نیز اشاره و تأکید کرد: در حوزه ساماندهی باید به توانمندی و فعالیت دوباره پره های تعدیل شده توجه بیشتری صورت گیرد که برای اجرای درست این طرح نیازمند تامین اعتبار از سوی دولت هستیم.
توسعه آبزی پروری اولویت مهم شیلات
شعبانی در ادامه با بیان اینکه یکی از وظایف و اولویت های شیلات آبزی پروری است، اضافه کرد: با توجه به اینکه امکان توسعه صید و صیادی با توجه به کاهش ذخایر دریا برای شیلات وجود ندارد آنچه که در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی بر آن توجه و برنامه ریزی شده توسعه آبزی پروری است.
وی با اشاره به ظرفیت های گیلان بر وجود همه فاکتورها برای اجرای طرح های آبزی پروری در این استان تأکید و اظهارکرد: در حال حاضر در مجموع از دریا و آبزی پروری 70 هزار تن محصولات شیلاتی در گیلان فراوری می گردد. در صورت استفاده بهینه از تمام ظرفیت ها توان فراوری حدود 150 هزار تن محصولات شیلاتی در این استان وجود دارد.
مدیرکل شیلات گیلان به وجود برخی دلایل مدیریتی و زیست محیطی برای استفاده بهینه از همه ظرفیت ها در حوزه آبزی پروری اشاره نمود و اضافه کرد: توجه به گونه های دارای ارزش اقتصادی همانند پرورش ماهیان خاویاری در افزایش این ظرفیت یاری می نماید.
وی با اشاره به وجود بیش از 90 مرزعه فراوری و پرورش ماهیان خاویاری در کشور، گفت: با وجود 47 مرزعه پرورش ماهیان خاویاری بیش از 50 درصد این مزارع در استان گیلان فعال هستند.
شعبانی همچنین به پرورش ماهی در قفس اشاره و از صدور 20 پروانه تاسیس برای متقاضیان در گیلان اطلاع داد و گفت: 26 متقاضی نیز موافقت اصولی دریافت نموده اند و در حال حاضر بیش از هزار و 200 تن ظرفیت فراوری ماهی در قفس در دریا مستقر شده است.
منبع: خبرگزاری مهر