رژیم فست مد چیست؟ آشنایی با انواع فستینگ مزایا و معایب

به گزارش تور بالی اندونزی، این روزها افراد بسیاری در پی انواع رژیم لاغری سریع هستند که بتوانند اضافه وزن خود را درمان نمایند. یکی از موارد معروف رژیم فست مد یا فستینگ است که انواع مختلفی هم دارد. طبق ادعا بعضی ها می توان در زمان کوتاه با این رژیم وزن کم کرد. در ادامه به صورت کامل آنالیز خواهیم کرد رژیم فستینگ چیست، چه انواعی دارد، خواص آن چیست و چه معایبی دارد. تا انتها همراه ما باشید تا به صورت کامل این روش را آنالیز کنیم.

رژیم فست مد چیست؟ آشنایی با انواع فستینگ مزایا و معایب

رژیم فست مد چیست؟

رژیم فست مد یا روزه داری متناوب یک روش تغذیه برای کاهش وزن است که فرد در آن بین بازه های زمانی خاصی غذا می خورد. در این رژیم، شخص به جای این که تعداد کالری را بشمارد، ساعت خوردن را در نظر می گیرد. به عنوان مثال، فرد هر روز 16 ساعت به جز مایعات غذا نمی خورد و در حدود 8 ساعت غذا بخورد. حتی در برخی موارد فرد یک روز کامل را روزه می گیرد و شش روز دیگر به طور عادی غذا می خورد. در این نوع رژیم پروتئین سازی زیادی اتفاق نمی افتد و بیشتر چربی سوزی اتفاق می افتد. در بخش های بعدی با انواع متداول رژیم فستینگ برای لاغری آشنا می شویم.

رژیم فست مد چطور عمل می­ کند؟

همانطور که گفتیم روش های مختلف برای برنامه رژیم فستینگ وجود دارد، اما اساس همه این روش ها انتخاب دوره­ های زمانی منظم برای غذا نخوردن و خوردن هستند. به عنوان مثال، در یکی از این روش­­ ها هشت ساعت از روز را می توانید غذا بخورید و بقیه روز چیزی نخورید. طبق اعتقاد هواداران این رژیم، اگر بدن ساعت­ ها بدون غذا بماند یک تغییر متابولیسم مثبت اتفاق می افتد. به عبارتی بدن سراغ چربی­ سوزی می رود و دلیل آن تمام شدن ذخایر قند است.

در این رژیم، فاصله بین دریافت غذا زیاد می­ گردد و بدن به سراغ چربی­ های ذخیره شده می­ رود. البته نکته مهمی که وجود دارد که اگر ورزش هم نکنید، سوزاندن چربی­ ها کندتر خواهد بود. بنابراین با ورزش می توانید این روند را سریع تر کنید.

انواع رژیم فستینگ

با وجود اینکه استانداردی برای این نوع رژیم وجود ندارد، اما دکتر کریستا وارادی پروفسور تغذیه در دانشگاه ایلینویز شیکاگو و محقق در خصوص این نوع رژیم معتقد است که می توان آن را به سه نوع تقسیم کرد. در ادامه 3 نوع رژیم فستینگ را که متداول تر است، آنالیز خواهیم کرد:

یک روز در میان

یکی از رایج ترین انواع رژیم فست مد این است که افراد 500 کالری یک روز در میان بخورند و در روزهای آزاد، می­ توانند بدون در نظر گرفتن کاری، غذا بخورند. به عبارت دیگر، شما یک روز حالت نیمه روزه هستید و تنها 500 کالری یا تقریبا حدودا 25 درصد از کالری روزهای عادی را می خورید و در روزهایی هم که روزه نیستید مثل روال عادی غذا می خورید.

نکته قابل توجه این است که اجرای این رژیم برای همه افراد شدنی نیست و حتی ممکن است ضرر داشته باشد. برخی افراد دچار افت قند خون، ضعف، سردرد یا سایر عوارض جانبی می شوند. بنابراین حتما شرایط بدنی خود را در نظر بگیرید و اگر مشکل خاصی دارید با پزشک مشورت کنید.

رژیم فستینگ 5:2

در این نوع رژیم فست مد، شما دو روز در هفته را روزه می گیرید و حواستان است که بیش تر از 500 کالری مصرف نکیند. البته دو روز انتخاب شده بهتر است متوالی نباشد و یک وعده غذایی 200 کالری و یک وعده غذایی 300 کالری که فیبر و پروتئین بالایی دارند، بخورید. غیر از این دو روز، روزهای دیگر هر چه دوست داشتید میتوانید در رژیم غذایی خود قرار دهید.

رژیم فستینگ با زمان معین

یکی از روش های رایج این است که افراد یک بازه زمانی در نظر می­ گیرند و در طی آن اجازه دارند غذا بخورند و بقیه روز غذایی مصرف نمی نمایند. محبوب ترین زمانبندی در این روش 16:8 است؛ شما 16 ساعت ناشتا هستید و تنها اجازه مصرف مایعات دارید، در هشت ساعت دیگر غذا می خورید. به عنوان مثال، می­توانید از ساعت 12 ظهر تا 8 شب چیزی بخورید و بقیه ساعت ها را ناشتا بمانید. البته زمان بندی های دیگری را هم برخی افراد استفاده می نمایند.

یکی از زمانبدی های دیگر این روش این است که فرد نزدیک یک روز یا حتی زمان بیشتری چیزی نمی خورد، اما این مدل ها می تواند خطرناک باشد. بیشتر افراد معتقدند اگر قصد فستینگ داری، زمان های زیادتری انتخاب نکنید و مراقب سلامتی خود باشید.

نکات مهم درباره انواع رژیم های فستینگ

با انواع رژیم فست مد آشنا شدیم و آنالیز کردیم که چند نوع فستینگ وجود دارد. دو نکته خیلی مهم درباره تمام رژیم های فستینگ وجود دارد که با رعایت این دو مورد سلامتی شما به خطر نمی افتد. در ادامه به این نکات اشاره خواهیم کرد:

  1. در این رژیم وقتی که باید وعده های غذایی عادی مصرف کنید، بهتر است سراغ غذاهای سالم با ارزش غذایی بالا بروید.
  2. در رژیم یک روز در میان یا 24 ساعته که به مدت یک روز کامل هیچ ماده غذایی نمی خورید؛ آب، چای و قهوه به نیزان لازم و بدون قند مصرف کنید.

مزایا و فواید رژیم لاغری فست مد

تحقیقات نشان می دهد اگر این رژیم به درستی انجام گردد، فواید زیادی دارد و به کاهش وزن یاری می نماید. اصلی ترین مزیت رژیم فست مد این است که بدن شما به دریافت کالری کم و کمتر غذا خوردن عادت می نماید. در این بخش مهمترین فواید رژیم لاغری فستینگ را آنالیز می کنیم:

باعث افزایش اتوفاژی می گردد

در طول این نوع رژیم اتوفاژی یا ترمیم سلولی برای بدن شما اتفاق می افتد. در اتوفاژی بدن سلول های قدیمی یا آسیب دیده را با سلول های نو و سالم جایگزین می نماید. زمانی که چند ساعت بدون غذا می مانید، این موضوع باعث نوسازی سلول های بدن شما می گردد و فرایند ترمیم سلولی به شکل طبیعی در بدن اتفاق می افتد.

کاهش وزن و چربی بدن اتفاق می افتد

فستینگ می تواند به کاهش کالری دریافتی بدن شما یاری کند و بدن را به سوزاندن چربی های ذخیره شده برای انرژی کند، که منجر به کاهش وزن می گردد. تحقیقاتی در این زمینه اجرا شده که نشان می دهد غذا خوردن با محدودیت زمانی باعث کاهش مصرف کالری و در نتیجه کاهش وزن می گردد.

احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 کمتر می گردد

رژیم فستینگ می تواند به بهبود مقاومت و حساسیت به انسولین یاری کند، که این موضوع می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد. طبق تحقیقات رژیم فستینگ یک روش امیدوارنماینده برای کنترل این نوع دیابت است. البته از قلم نیاندازید که اگر دیابت دارید، به تنهایی و بدون مشورت با پزشک خود رژیم فستینگ نگیرید.

به بهبود سلامت قلب یاری می نماید

برخی تحقیقات نشان داده اند که فستینگ می تواند به کاهش برخی عوامل بیماری های قلبی مانند کلسترول، فشار خون و تریگلیسیرید یاری کند. البته تحقیقات بیشتری باید برای اثبات این موضوع انجام گردد، اما به صورت کلی به نظر می­ رسد این رژیم برای بهبود سلامت قلب و عروق خوب است.

باعث تقویت عملکرد مغز می گردد

فستینگ می تواند به تقویت عملکرد مغز و حفاظت از آن در برابر بیماری هایی مانند آلزایمر یاری کند. طبق برخی تحقیقات روزه داری متناوب یا فستینگ تاثیرات مثبتی بر مغز دارد و می تواند به تقویت عملکرد مغزی یاری نموده و از آن در برابر بیماری هایی مختلف مغزی حفاظت کند.

به کاهش التهاب یاری می نماید

برخی مطالعات نشان داده اند که فستینگ می تواند به کاهش التهاب و بهبود شرایط مرتبط با التهاب مانند آرتریت یاری کند. التهاب یک واکنش طبیعی دفاعی بدن است، اما وقتی که مزمن گردد می تواند به بیماری های مختلفی از جمله بیماری های قلبی، دیابت نوع 2 و برخی از انواع سرطان منجر گردد. این رژیم می تواند با کاهش سطح برخی از مولکول ها و فاکتورهای التهابی مانند سایتوکین ها، به کاهش التهاب یاری کند.

عوارض جانبی رژیم فستینگ

رژیم فستینگ فوایدی دارد، اما ممکن است عوارض جانبی نیز به همراه داشته باشد، به خصوص اگر درست آن را انجام ندهید یا مشکل خاصی داشته باشید. در اینجا به برخی از عوارض جانبی رایج رژیم فستینگ اشاره می کنیم:

  1. سرگیجه و خستگی: کاهش مصرف کالری و تغییرات در متابولیسم می تواند به احساس خستگی یا سرگیجه منجر گردد.
  2. گرسنگی شدید: در زمان هایی که روزه دارید، ممکن است احساس گرسنگی شدید داشته باشید که تحمل آن می تواند برای برخی افراد سخت باشد.
  3. کاهش تمرکز: کمبود غذا می تواند باعث عدم تمرکز شما گردد.
  4. سردرد: برخی افراد در ابتدای آغاز فستینگ ممکن است دچار سردرد شوند.
  5. یبوست یا اسهال: تغییر در الگوهای غذایی می تواند بر دستگاه گوارش تأثیر بگذارد و باعث یبوست یا اسهال گردد.

سخن سرانجامی

در این مطلب درباره رژیم فست مد، انواع، مزایا و معایب آن صحبت کردیم. در سرانجام یادآور می شویم این رژیم با تمام خوبی هایی که دارد می تواند مضراتی هم داشته باشد، بنابراین حتما با مشورت پزشک این رژیم را انجام دهید.

این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت خبرنگاران مگ را بخوانید.

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 25 اردیبهشت 1403 بروزرسانی: 25 اردیبهشت 1403 گردآورنده: baliro.ir شناسه مطلب: 2449

به "رژیم فست مد چیست؟ آشنایی با انواع فستینگ مزایا و معایب" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "رژیم فست مد چیست؟ آشنایی با انواع فستینگ مزایا و معایب"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید