طرز تهیه آش ابودردا یا آش چهارشنبه سوری
به گزارش تور بالی اندونزی، آش ابودردا یکی از قدیمی ترین آش های ایرانی است که در شب چهارشنبه سوری و شب سال نو به نیت سلامتی و شفاء درست می نمایند. دستور این آش خوشمزه به یکی از اصحاب پیامبر که حکیمی حاذق بوده نسبت داده می گردد. دستور آن مشابه طرز تهیه آش رشته است. اگر علاقه مند به رسم و رسوم شب چهارشنبه سوری هستید حتما طرز تهیه آش ابودردا را بخوانید.

مواد لازم برای تهیه آش ابودردا
- سبزی آش 1/5 کیلو
- رشته آش 300 گرم
- پیاز بزرگ 5 عدد
- کشک 2 لیوان
- عدس 1 لیوان
- نخود یک چهارم لیوان
- لوبیا چیتی یک چهارم لیوان
- ماش یک چهارم لیوان
- سیر داغ 5 قاشق غذاخوری
- نعناع خشک 4 قاشق غذاخوری
- روغن به میزان لازم
طرز تهیه آش ابودردا
1. حبوبات را بپزید
در اولین مرحله از طرز تهیه آش ابودردا همچون طرز تهیه آش رشته برای چهار نفر، حبوبات را از 24 ساعت قبل خیس کنید. بهتر است در ظرف های جداگانه خیس شان کنید. در این مدت آب ظرف ها را حتما دو تا سه بار عوض کنید تا نفخ آن ها زودتر گرفته گردد.
از آن جا که زمان پخت حبوبات ها با یکدیگر فرق دارد، آن ها را در ظرف های جداگانه بپزید. برای جلوگیری از مشکل نفخ معده حتما مطلب درمان نفخ شکم را بخوانید.
2. پیاز داغ را درست کنید
در دومین مرحله از طرز تهیه آش ابودردا باید پیازها را خلالی نازک خرد نموده سپس آن ها را در یک تابه میانه خوب سرخ شان کنید تا طلایی شوند. مطلب طرز تهیه پیاز داغ برای آش رشته، به شما در تهیه یک پیاز داغ مجلسی یاری خواهد نمود.
3. آش را بپزید
در سومین مرحله از طرز تهیه آش ابودردا باید یک قابلمه نسبتا بزرگ انتخاب کنید. تمامی حبوبات پخته را داخل قابلمه بریزید. سپس سبزی آش را هم به همراه میزانی پیاز داغ و زردچوبه اضافه کنید. در صورت احتیاج آب داخل قابلمه بریزید تا مواد راحت تر جوش بخورند. در نهایت حرارت را تنظیم کنید تا سبزی آش کم کم بپزد.
4. رشته و کشک را اضافه کنید
در چهارمین مرحله از طرز تهیه آش ابودردا باید رشته آش و یک لیوان از کشک را داخل قابلمه بریزید. حال زمان دهید تا آش کامل جا بیفتد. فقط مراقب باشید رشته زیادی پخته نگردد چراکه له خواهند شد. در تهیه این آش همچون طرز تهیه آش رشته ساده و سریع، کشک نقش مهمی در مزه دارد؛ در ریختن کشک حسابی دست و دلباز باشید.
شما در این مرحله طبق رسوم قدیمی به نیت سلامتی عزیزان تان با خمیر رشته می توانید آدمک درست کنید و در قابلمه بیاندازید.
5. چاشنی ها را اضافه کنید
در پنجمین مرحله از طرز تهیه آش ابودردا نوبت به اضافه کردن چاشنی های آش می رسد. قبل از ریختن نمک، مزه آش را بعد از اضافه کردن کشک و رشته بچشید تا زیادی شور نگردد. حال به میزان لازم نمک و فلفل اضافه کنید. در این مرحله مهم است که آش را مدام هم بزنید تا ته نگیرد. از دیگر آش های محلی خوشمزه می توان به طرز تهیه آش سبزی شیرازی اشاره نمود که رنگ و لعابی دیگر به سفره افطارتان می دهد.
نکته 1: اگر آش تان خیلی رقیق بود حتما یک قاشق غذاخوری آرد را در آب سرد حل و به مواد داخل قابلمه اضافه کنید.
نکته 2: از فلفل قرمز و دارچین هم می توانید برای طعم بهتر آش بهره ببرید.
6. آش را سرو کنید
در ششمین مرحله از طرز تهیه آش ابودردا تا زمانی که آش جا بیفتد باید به سراغ تهیه نعناع داغ بروید. میزان نعناع گفته شده را برای چند ثانیه در یک ظرف کوچک تفت دهید. تنها مراقب باشید که زیادی تفت داده نگردد چرا که آش تان تلخ خواهد شد.
حال که آش شما کامل جا افتاده است آن را در ظرف های مورد نظرتان بکشید. با به جای مانده پیاز داغ، کشک و نعناع داغ تزیین شان کنید. اگر هیچ ایده ای برای تزئین ظرف های آش تان ندارید حتما مطلب تزیین آش رشته با ایده های مجلسی و نذری را بخوانید.
نکات تکمیلی تهیه آش ابودردا
آش ابودردا که آن را آش شفاء هم می خوانند یکی از قدیمی ترین آش های محلی ایرانی به شمار میرود که می توان با رعایت نکات تکمیلی زیر آن را به برترین شکل برای دورهمی های شب چهارشنبه سوری درست کرد.
آش های چهارشنبه سوری
ایران مهد طعم و مزه است تا جایی که دستورهای متفاوتی برای آش چهارشنبه سوری در شهرهای ایران می توان دید. یکی از معروف ترین آن، آش زین العابدین است که به نیت شفای بیمار در بیشتر شهرها پخته می گردد. این آش دستوری مشابه با طرز تهیه آش شله قلمکار نذری دارد.
قوچانی ها با دستوری مشابه برای این آش، از هفت نوع حبوبات مختلف هم استفاده می نمایند. شمالی ها هم برای تهیه این آش مخصوص باقالی، چغندر، گندم و جو هم در کنار عدس و نخود به کار می برند. چاشنی آن را هم آب نارنج و رب انار می ریزند. برای آشنایی با آش های ایرانی می توانید مطلب انواع آش های محلی ایران را بخوانید.
طرز تهیه آش ابودردا مجلسی
آش ابودردا تنها آش سلامتی یا بیمار نیست چراکه آن را برای میهمانی و دورهمی هایتان هم می توانید به شکل مجلسی درست کنید. برای تهیه آش ابودردا مجلسی باید با گوشت چرخ نموده، گوشت قلقلی درست کنید سپس در پنج دقیقه پایانی به آش تان اضافه کنید. اگر نمی دانید چگونه گوشت قلقلی را درست کنید حتما طرز تهیه کوفته ساده با گوشت چرخ نموده را بخوانید. خراسانی های این آش سنتی را به همراه کوفته قلقلی در این شب درست می نمایند.
رسوم آش ابودردا در شب چهارشنبه سوری
نام ابودردا شاید برایتان کمی عجیب باشد اما باید بدانید که نام یکی از اصحاب وفادار پیامبر است که به حکیم امت معروف بودند. این آش به نیت سلامتی یا نذری برای سلامتی افراد خانواده در آخرین چهارشنبه سال یا ماه صفر پخته می گردد. مراسم رشته بری به همراه دعا و استغاثه برای تهیه آدمک های خمیری، ریختن آن در آش، هم زدن آش به وسیله فرد بیمار یا دختران دم بخت، خارج کردن آدمک های خمیری پس از پخت و پخش کردن آن بر روی بام خانه از مهم ترین رسوم تهیه آش ابودردا به شمار میرود.
منبع: کتاب کاله