نکات نگه داری مربای کارخانه ای و خانگی به مدت طولانی
به گزارش تور بالی اندونزی، اصولا مرباها پای ثابت وعده های صبحانه ما ایرانی ها هستند. در واقع هر زمان که احساس ضعف و گرسنگی هم می کنیم، با تماشا یک شیشه مربای توت فرنگی یا هویج در یخچال، وسوسه می شویم که چند لقمه ای از آن را میل کنیم. فارغ از انواع گوناگون و خوشمزه مرباهای کارخانه ای، مرباهای خانگی نیز به علت اینکه با سلیقه شخصی افراد تهیه می شوند، هواداران زیادی دارند. از همه اینها که بگذریم، بحث ماندگاری مرباها بسیار مهم بوده که در این زمینه، نیازمند دانستن مجموعه نکات نگه داری مربا هستیم. به همین منظور تا انتهای مطلب همراه ما باشید تا بتوانید مرابای خوشمزه خود را به مدت بیشتری سالم نگه دارید.

چگونه بفهمیم مربا خراب شده است؟
همین ابتدای کار و قبل از اینکه به سراغ نکات نگه داری مربا برویم، اجازه دهید در خصوص بعضی تغییرات ظاهری مرباها صحبت کنیم که ابدا نشانه ای از فاسد شدن آنها نیستند. به عبارتی بعضی از مرباها حتی اگر درب آنها پلمپ باشد به طور طبیعی با گذشت زمان رنگ تیره تری پیدا می نمایند. این امر به ویژه برای مرباهای بدون مواد نگهدارنده یا آنهایی که شکر کمتری دارند صادق است. بنابراین احتیاجی نیست نگران تیره شدن رنگ آنها باشید. علاوه بر آن حتی انتظار می رود که تغییر جزئی در طعم این مرباها با گذشت زمان ایجاد گردد که باز هم نگران نماینده نیست.
بنابراین اگر همه چیز خوب به نظر می رسد و بوی بدی حس نمی کنید، با خیال راحت مربا را میل نموده و نگران نباشید. ولی اگر نشانه های مهم و ناخوشایند فساد مرباها که در بخش زیر آمده است را رویت کردید، باید آنها را جدی گرفته و مربا را دور بریزید:
- رشد کپک یا مخمر: اگر مربا بوی مخمر، الکل یا هر چیز تخمیرشده دیگری را می داد، بدون تعلل آن را دور بیندازید.
- بویی نامطبوع و زننده: در صورت رشد هر گونه کپک روی سطح مربا، طبیعتا باید انتظار بوی بد را داشته باشید و مربا را دور بیندازید.
ماندگاری مربا چقدر است؟
برای اینکه بخواهیم ماندگاری مرباها را آنالیز کنیم، بهتر است آنها را به چهار دسته تقسیم کنیم:
مربا کارخانه ای و پلمپ
اگر مربای موردنظر به وسیله برندی مرغوب فراوریشده و از فروشگاهی معتبر آن را خریداری نموده باشید، معمولا با برترین مدت زمان و تاریخ مصرف عرضه می شوند. گفتنی است که تاریخ نوشته شده در پشت شیشه مربا، فقط یک عدد تقریبی است و یک شیشه سالم و باکیفیت از مربا که با رعایت اصول بهداشتی و مواد اولیه مرغوب تهیه شده باشد، می تواند برای مدت طولانی تری نیز دوام بیاورد. بنابراین با اینکه معمولا مدت زمان ماندگاری مرباها بین 12 تا 24 ماه پس از تاریخ فراوری است، می توانید فرض کنید که این مربا می تواند تا سال ها بیشتر نیز ماندگاری داشته باشد.
مربا خانگی با درب بازنشده
در خصوص مرباهای خانگی که درب شان باز نشده است، توافق عمومی بر این است که می توانید آنها را حداقل تا یک سال نگهداری کنید. به عبارتی بیشتر مرباها خانگی که از دستور العمل ایمنی مانند جوشاندن شیشه های مربا و… استفاده نموده اند، باید برترین کیفیت و طعم را تا مدت زمان یک ساله حفظ نمایند. البته یادتان باشد که باید آنها را در مکانی خنک، تاریک و خشک، در دمای 50 تا 70 درجه فارنهایت یا 10 تا 20 درجه سانتی گراد نگهداری کنید. با این حال، در مدت زمان طولانی، تغییر در رنگ، طعم و محتوای مرباهای خانگی اجتناب ناپذیر است.
مربا بازشده کارخانه ای
حالا بیایید در خصوص مرباهایی که درب شان باز شده صحبت کنیم. بسیاری از فراورینمایندگان به طور کلی پیشنهاد می نمایند که این مرباها را ظرف مدت دو هفته تا یک ماه مصرف کنید. البته این حرف فقط برای این است که از برترین کیفیت مربا برخوردار باشید وگرنه اگر به خوبی از مربا مراقبت کنید، باید طعم خوب خود را حداقل برای چند ماه دیگر حفظ کند.
مربا بازشده خانگی
وقتی صحبت از مرباهای خانگی می گردد، یک ماه ماندن در یخچال، با رعایت اصول بهداشتی، تخمین مطمئنی از مدت زمان ماندگاری طعم و مزه آن است. مانند مرباهای خریداری شده از فروشگاه، اگر شیوه نگهداری شما خوب و مناسب باشد، این مرباها نیز قادر هستند برای مدت زمان بیشتری سالم باقی بمانند.
در جدول زیر می توانید اطلاعات مربوط به زمان ماندگاری این مرباها را مشاهده کنید، فقط توجه داشته باشید که این زمان ها بر اساس آنکه تا چه اندازه مرباها را به درستی ذخیره و نگه داری نموده اید می توانند قدری متفاوت باشند:
نوع مربا بر اساس روش فراوری | مدت زمان تقریبی ماندگاری |
کارخانه ای و پلمپ | با توجه به تاریخ انقضا دست کم تا یک سال |
کارخانه ای و بازشده | تا 2 ماه در یخچال |
مربا خانگی و پلمپ | تا 1 سال |
مربا خانگی و بازشده | تا 1 ماه درون یخچال |
نکات نگه داری مربا که باید بدانید
همانطور که برای تازه نگه داشتن سبزی ها باید یکسری نکات را بدانیم، نگهداری مربا به مدت طولانی نیز مستلزم دانستن مجموعه نکاتی ساده بوده که کاملا شبیه به نگهداری انواع سس ها است. شاید با خود بگویید سس کجا و مربا کجا! باید بگوییم با اینکه طعم این مواد ابدا یکسان نیست، اما همه آنها حاوی میزان زیادی مواد نگهدارنده طبیعی هستند و در خصوص مربا که موضوع امروز ماست، آن ماده نگهدارنده شکر است. بدین ترتیب اگر شما نیز با خود می پرسید که چکار کنیم مربا در شیشه کپک نزند، به نکات نگه داری مربا در متن زیر توجه ویژه داشته باشید:
مربا را دور از گرما و نور نگه دارید
شما می بایست اگر پلمپ شیشه مربا بازنشده، آن را در مکانی خنک و البته تاریک و خشک نگه دارید. این بدان معناست که باید آنها را دور از نور مستقیم خورشید و دیگر منابع گرمایشی نگهداری کنید. زیرا قرار گرفتن در معرض نور و گرما می تواند مربا را به سرعت فاسد کند که طبیعتا این روند بر طعم و مزه، قوام و رنگ و ظاهر مربا تاثیر می گذارد. در این مورد، انباری آذوقه و مواد خوراکی یا کابینت در آشپزخانه، برترین انتخاب هستند. در واقع این مکان ها هم برای مرباهای خریداری شده از فروشگاه و هم برای مرباهای خانگی که به درستی کنسرو شده اند برترین گزینه هستند.
پس از باز کردن درب مربا، آن را در یخچال نگه داری کنید
این مورد هم برای مرباهای کارخانه ای صادق است و هم مرباهای خانگی که به خوبی کنسرو شده اند. بدین ترتیب، پس از باز کردن پلمپ و درب شیشه مرباها، آنها را درون کابینت نگذاشته و پیوسته در یخچال قرار دهید.
پس از هر بار استفاده، درب شیشه را محکم بسته و آن را فیکس کنید
یکی دیگر از نکات نگه داری مربا بستن درب آن است. همین کار ساده، تضمین می نماید که مربا کیفیت خوب خود را برای طولانی ترین زمان ممکن حفظ خواهد نمود و علاوه بر آن، احتمال آلودگی میکروبی که ممکن است باعث خراب شدن آن گردد را به حداقل می رساند.
همواره از قاشق تمیز و عاری از رطوبت و آب، برای برداشتن مربا بهره ببرید
مانند سایر غذاهایی که می خوریم، به یاد داشته باشید که همواره از قاشق های تمیز بهره ببرید. فرقی نمی نماید مربا را از فروشگاه خریده باشید یا مربای موردنظر خانگی باشد، زمانیکه قاشق شما خیس بوده یا دیگر مواد غذایی به آن چسبیده باشد، احتمال خراب شدن مربا را بالا می برد.
مرتبا مربا را از نظر وجود آلودگی و کپک چک کنید
همچنانکه که شیشه بازشده مربا را در زمان مصرف در یخچال نگهداری می کنید، مرتبا آن را از نظر وجود علائم فساد مانند رشد کپک یا مخمر و بعلاوه بوی نامطبوع مانند بوی تخمیر، الکل یا بوی مخمرها که نوعی قارچ هستند آنالیز کنید. در ادامه، در صورت مشاهده هرگونه علائم فساد، فورا محصول را دور بیندازید.
نکات نگه داری مرباهای خانگی و افزایش ماندگاری آنها
برای این دست از مرباها که مواد نگهدارنده ندارند، توجه به نکات زیر برای افزایش مدت زمان ماندگاری به مدت طولانی راه گشاست:
- سعی کنید همین ابتدا برای تهیه مرباها، از میوه های در حال خراب شدن با بافت پلاسیده استفاده نکنید.
- هرچند که شکرک زدن به معنای فاسد شدن مربا نیست، به یاد داشته باشید که استفاده افراطی از شکر و یا خوب حل نشدن آن، باعث شکرک زدن مربا می گردد، که شاید پس از مدتی دلتان نخواهد آن را مصرف کنید.
- مرباهایی که با اندازه کمی شکر فراوری شده اند، به علت آنکه فاقد اثرات کامل نگهدارندگی شکر هستند، رنگ و بافت آنها سریعتر تغییر نموده و نامطلوب می شوند. بنابراین از اندازه مناسب شکر بهره ببرید.
- غلظت مربا را به گونه ای تنظیم کنید که نه رقیق باشد و نه خیلی غلیظ. چراکه رقت زیاد، از دلایل اصلی کپک زدن و فساد مربا بوده و غلظت بسیار، از عوامل شکرک زدن آن است.
- پس از تهیه مربا آن را داغ داغ درون شیشه هایی که درنظر دارید نریخته و فرصت دهید تا از حرارت بیفتند.
- حتما از ظروفی تمیز و خشک برای نگه داری مرباها بهره ببرید. بدین منظور ظروف مناسب را درون آب جوش قرار داده تا استریل و ضدعفونی شوند.
- حتما از ظروف شیشه ای برای نگهداری طولانی مدت مرباها بهره ببرید. زیرا نگهداری مربا در ظرف پلاستیکی با خطر سرایت مواد شیمیایی این ظروف به درون بافت مربا روبرو است.
- اگر روش نگهداری مربا در فریزر را پیش می گیرید، صرفنظر از اینکه چرا مربا در فریزر یخ نمیزند، یادتان باشد آنها را پس از اینکه مدتی در دمای اتاق قرار دادید، در ادامه به یخچال انتقال دهید. بعلاوه حواستان باشد که از این زمان فقط تا 3 الی 4 هفته دیگر مرباها کیفیت موردقبول خود را حفظ خواهند کرد.
- برای هر بار استفاده، میزان مربا مورد احتیاج خود را در یک پیاله ریخته و شیشه را سریعا در یخچال قرار دهید. این امر عدم قرار گرفتن مربا در معرض منابع آلودگی میکروبی را در طول استفاده، تضمین می نماید.
کلام آخر درباره نکات نگه داری مربا
در مطلبی که مطالعه کردید اکنون می دانید که زمان ماندگاری انواع مربا چقدر بوده و چگونه می توانید با چند تکنیک ساده، انواع مرباهای فروشگاهی و مرباهای خانگی که درست نموده اید را برای مدت زمان بیشتری سالم نگه داری کنید. اکنون می دانید که اگر پلمپ شیشه مربا سالم باشد و محتوای مربا هیچ علامت قابل مشاهده ای از فساد ناشی از کپک ها یا مخمرها نشان ندهد، خوردن آن بی خطر است.
علاوه بر آن، بدانید که بعضی از مرباها با توجه به نوع میوه، اندازه شکر و زمان حرارت تماشا، ماندگاری کوتاه تر یا بیشتری نسبت به بقیه مرباها دارند. برای مثال، مرباهای رنگ روشن تر ممکن است سریع تر از سایرین تیره شوند و این موضوع با اینکه نگران نماینده نیست، اما جذابیت بصری مربا را کاهش می دهد. در هر صورت، همواره اصول بهداشتی را رعایت نموده و سعی کنید مرباها را در مدت زمان مقرر مصرف کنید.
منبع: اسنپ فود