از نام اساتید استفاده ابزاری کردند، راه چاره رئیس دانشگاه تهران برای حل مشکل اشتغال فارغ التحصیلان رشته های علوم انسانی و ادبیات

به گزارش تور بالی اندونزی، رئیس دانشگاه تهران برای حل مشکل اشتغال فارغ التحصیلان رشته های علوم انسانی و ادبیات راهکارهایی را ارائه داد.

از نام اساتید استفاده ابزاری کردند، راه چاره رئیس دانشگاه تهران برای حل مشکل اشتغال فارغ التحصیلان رشته های علوم انسانی و ادبیات

محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران امروز در آئین معارفه رئیس تازه موسسه لغت نامه دهخدا و مرکز بین المللی آموزش زبان فارسی، گفت: مؤسسه دهخدا یک مؤسسه ملی است که در گستره بین المللی فعالیت می نماید. کمتر نهادهایی را حتی در کشور داریم که از چنین جایگاهی برخوردار باشند. مؤسسه لغت نامه دهخدا دو مأموریت اصلی در حوزه لغت نامه فارسی و آموزش و ترویج زبان فارسی دارد که در هر دو بخش ظرفیت های زیادی وجود دارد اما آن طور که شایسته است از آنها بهره برداری نشده است.

رئیس دانشگاه تهران افزود: رویکردی که مؤسسه لغت نامه دهخدا و مرکز بین المللی آموزش زبان فارسی در سال های اخیر داشته است، از نظر آمار و ارقام مربوط به لغت نامه دهخدا و بعلاوه از نظر جذب دانشجویان خارجی، فاصله زیادی با شرایط مطلوب مورد نظرمان دارد.

وی اظهار کرد: در شش سال اخیر فقط 2 هزار و 500 دانشجوی خارجی به وسیله مرکز بین المللی آموزش زبان فارسی آموزش داده شده است. این در حالی است که منظره ما این است که سالانه 3 هزار دانشجوی خارجی فقط در دانشگاه تهران پذیرش کنیم.

رئیس دانشگاه تهران درباره عملکرد بخش لغت نامه دهخدا گفت: تعداد لغت هایی که در بخش تألیف مؤسسه کار شده بسیار اندک است در حالی که طیف وسیعی از اساتید، فارغ التحصیلان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی می توانند به یاری این مجموعه بیایند. گاهی اوقات یک دایره المعارف سه چهار جلدی در رشته های مختلف در شش ماه به صورت فنی و تخصصی به انتها می رسد. بنابراین باید کار را به صورت عملیاتی تعریف و تمام کنیم نه اینکه در طی 50 سال چند جلد محدود کار گردد؛ این نه در دیدگاه و نیت وقف مرحوم افشار بوده و نه از نظر مدیریتی قابل قبول است. این مجموعه پرافتخار امانتی است که به ما سپرده شده و ما باید در بهره برداری بهینه از آن کوشا باشیم.

به شدت احتیاجمند استادان بزرگ و بنام هستیم اما به شاگردپروری هم احتیاج داریم

وی تاکید نمود: مؤسسه لغت نامه دهخدا باید مکانی برای اجتماع برترین فارغ التحصیلان کشور و محلی برای رفت وآمد بزرگان ادب فارسی باشد. این مؤسسه باید محلی باشد که همه افراد پژوهشگر و متخصص و مفاخر ادبی حس نمایند که خانه خودشان است. ما به شدت احتیاجمند استادان بزرگ و بنام هستیم، ولی باید توجه کنیم که سیستمی باید طراحی گردد که شاگردپروری را نیز توسعه دهد. چرا که عمر کاری اساتید محدود است و تجربه استادان باید به نسل تازه منتقل گردد تا خلأ ایجاد نگردد. باید سازوکار لازم را فراهم کنیم تا چندین برابر استادان همکار مؤسسه، شاگرد تربیت کنیم و کار متناسب با شأن این مؤسسه تداوم و توسعه پیدا کند.

ضرورت برقرار شدن ارتباط محتوایی بین مؤسسه دهخدا و دانشکده ادبیات و علوم انسانی

رئیس دانشگاه تهران با اشاره به اینکه مؤسسه لغت نامه در برهه هایی از زمان دارای ارتباط ساختاری با دانشکده ادبیات و علوم انسانی و ذیل این دانشکده بوده است، توضیح داد: متأسفانه مدتهاست که نه تنها این ارتباط ساختاری وجود ندارد، بلکه ارتباط محتوایی هم برقرار نشده است. بنابراین نتوانسته ایم از ظرفیت های استادان، پژوهشگران و دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی ادبیات فارسی برای ارتقای این مجموعه تحقیقاتی، علمی و اثرگذار اجتماعی بهره ببریم. لذا حتی اگر از نظر ساختار رسمی ارتباطی بین دانشکده ادبیات و علوم انسانی و مؤسسه لغت نامه دهخدا وجود ندارد، اما ارتباط محتوایی حتماً باید برقرار گردد.

وی از مرکز بین المللی آموزش زبان فارسی تحت عنوان مدخل ورودی فرآیند جامعه پذیری فرهنگی دانشجویان غیرایرانی نام برد و تاکید نمود: رویکردی که در آموزش زبان و ادبیات فارسی اجرا می گردد نباید صرفاً نگاه به آموزش زبان فارسی باشد؛ بلکه ضروری است که دانشجویان خارجی علاوه بر زبان فارسی، با فرهنگ و تمدن ایرانی اعم از آداب و رسوم، دین، فلسفه و پیشینه تاریخی کشورمان آشنا شوند.

مقیمی با اشاره به اینکه سالانه نزدیک 100 هزار دانشجوی خارجی جذب دانشگاه های کشور می گردد، افزود: مؤسسه لغت نامه دهخدا باید سهم بسیار بالایی در آموزش زبان فارسی به دانشجویان غیرایرانی داشته باشد، اما این نقش از سوی بعضی نهادها در داخل و خارج کشور که خیلی تخصصی هم نیستند، برعهده گرفته شده است که نه تنها از نظر ملی برای ما مناسب نیست و نمود خوبی در عرصه بین المللی ندارد، بلکه فرآیند جامعه پذیری فرهنگی نیز در فرآیند آموزش آنها به خوبی طی نمی گردد.

وی بر نقش آفرینی مؤسسه لغت نامه دهخدا و مرکز بین المللی آموزش زبان فارسی در مورد ترویج زبان و ادب فارسی در داخل کشور برای نسل تازه تاکید نمود و بیان نمود: آموزه های ادبی دیوان اشعار شاعران بزرگ کشور باید وارد زندگی اجتماعی مردم گردد.

او ادامه داد:در بخش های مختلف اجتماعی شدن علم، به ویژه در حوزه ادبیات با ضعف های جدی روبرو هستیم. مهم ترین چالش ها در زمینه های مختلف اجتماعی و اقتصادی اعم از کشاورزی، صنعت، آب و غیره مشکل فرهنگی است و ما نتوانستیم آن طور که باید و شاید زمینه های فرهنگی و معنوی را در فعالیت های فردی و سازمانی و اجتماعی، دانشگاهی و نهادهای مختلف تقویت کنیم و این میراث قوی را در فعالیت های اجتماعی مردم جاری و ساری کنیم.

مقیمی افزود: جامعه ما به شدت از نظر جنبه های معنوی، روانی و فکری به یاری احتیاج دارد و بیش از هر زمان دیگری رشته های علوم انسانی و ادبیات می توانند یاری نماینده باشند. خیلی از اوقات همه چیز برای توسعه و پیشرفت فراهم است ولی تفکرات مانع توسعه و پیشرفت جامعه می گردد. بنابراین اگر به میراث گذشته خود بازگردیم، همه اینها حل می گردد و این بازگشت به خود احتیاجمند مطالعه عمیق و علمی در مورد پیشینه مان است.

راه حل حل مشکل اشتغال فارغ التحصیلان رشته های علوم انسانی و ادبیات

رئیس دانشگاه تهران درباره دغدغه اشتغال فارغ التحصیلان رشته های علوم انسانی و ادبیات، گفت: گاهی اوقات فکر می کنیم فارغ التحصیلان این رشته ها باید صرفاً معلم یا استاد دانشگاه شوند. این تصور بخاطر این است که ما فرصت های کاری متناسب با این رشته ها را شناسایی ننموده و متناسب با آنها سازوکار لازم ایجاد ننموده ایم. ورود مؤسسه لغت نامه دهخدا به حرکت ترویجی برای زبان و ادب فارسی به اندازه قابل توجهی می تواند دانش آموختگان را در بخش های مختلف جامعه مشغول و اثرگذار کند.

ایجاد خانه خلاق و نوآوری علوم انسانی در مؤسسه دهخدا

مقیمی گفت : برای تحقق این موضوع، ضروری است شعبه ای از پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با عنوان خانه خلاق و نوآوری علوم انسانی در مؤسسه دهخدا شکل بگیرد. یکی از زمینه های ایجاد کسب وکار در حوزه فعالیت ها و صنایع فرهنگی که جزو مزیت های ویژه کشورمان نیز است، همین رشته ادبیات فارسی است که فضای لازم برای شناسایی کسب وکارهای مرتبط با این حوزه، وصل کردن افراد صاحب ایده به شتاب دهنده ها، تسهیل همکاری و شبکه سازی و فراهم آوردن بسترهای سرمایه گذاری مرتبط با این رشته می تواند در خانه خلاق و نوآوری علوم انسانی مورد توجه قرار گیرد.

ایجاد واحدهای فناور و دانش بنیان در حوزه ادبیات فارسی و موضوعات فرهنگی؛ برترین راه درآمدزایی در مؤسسه دهخدا

رئیس دانشگاه تهران، برترین راه درآمدزایی و خودکفایی اقتصادی در مؤسسه دهخدا را ایجاد واحدهای فناور و دانش بنیان با تاکید بر روی حوزه ادبیات فارسی و موضوعات فرهنگی دانست و اعلام کرد: شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به شدت به جنبه های فرهنگی و هنری احتیاج دارند. با توجه به اینکه عمده واحدهای فناور و شرکت های دانش بنیان در پی فراوری محصولات فنی و به عبارتی پرداختن به جنبه های مادی تمدنی هستند، ما برای مقابله با پدیده تأخر فرهنگی (عدم همزمانی ورود عناصر مادی و معنوی فرهنگ و تمدن) احتیاجمند این هستیم که مؤسسه دهخدا با ارائه خدمات فرهنگی، ادبی و تمدنی به واحدهای فناور و دانش بنیان به وسیله کارکرد خانه خلاق و نوآوری علوم انسانی به تقویت جنبه های معنوی فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی یاری کند.

در ماجرای جوسازی درباره مؤسسه دهخدا، از نام استادان استفاده ابزاری کردند

مقیمی در بخش دیگر سخنانش در واکنش به جوسازی هایی که تحت عنوان توقف فعالیت بخش تألیف لغت نامه بزرگ فارسی در بعضی سایت ها منتشر شده است، اظهار کرد: بر اساس آنالیز ها، اتفاقاتی که از سوی یکی دو نفر از کارکنان مجموعه افتاده، تعجب برانگیز است. این افراد که ظاهراً خود را متعلق به مؤسسه می دانستند، کارهایی انجام دادند که نشان داد منفعت شخصی شان بر همه چیز اولویت دارد. چراکه نه تنها حیثیت مؤسسه برای آنها اهمیت نداشته، بلکه پا بر روی حیثیت مؤسسه و مفاخر ادبی گذاشته و حتی از نام استادان نیز استفاده ابزاری نموده اند. البته در حال آنالیز این موضوع هستیم که این یکی دو نفر از کارکنان مجموعه، چه منفعتی داشته اند که این جوسازی ها را انجام داده اند.

به کسی اجازه نمی دهم به این راحتی با اعتبار مؤسسه دهخدا، با اعتبار دانشگاه تهران و با اعتبار اساتید خوشنام ما بازی کند

رئیس دانشگاه تهران توضیح داد: متأسفانه در حاشیه سازی این یکی دو نفر، یک استاد تمام مانند خانم دکتر زمردی با رزومه پربار که خود فرزند دانشگاه تهران است، مورد هجمه قرار گرفتند که به هیچ وجه این اقدام قابل توجیه نیست و به کسی اجازه نمی دهم به این راحتی با اعتبار مؤسسه دهخدا، با اعتبار دانشگاه تهران و با اعتبار اساتید خوشنام ما بازی کند. مؤسسه لغت نامه دهخدا باید درخشان تر از گذشته به راه خود ادامه دهد و در کشور و جهان نماد اخلاق مداری باشد.

خبرنگاران علمی پزشکی دانشگاه و کنکور

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار: 26 مرداد 1401 بروزرسانی: 26 مرداد 1401 گردآورنده: baliro.ir شناسه مطلب: 2264

به "از نام اساتید استفاده ابزاری کردند، راه چاره رئیس دانشگاه تهران برای حل مشکل اشتغال فارغ التحصیلان رشته های علوم انسانی و ادبیات" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "از نام اساتید استفاده ابزاری کردند، راه چاره رئیس دانشگاه تهران برای حل مشکل اشتغال فارغ التحصیلان رشته های علوم انسانی و ادبیات"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید