طرز تهیه پلوی زغال اخته ، چکار کنیم زغال اخته توی پلو نرم بشه؟

به گزارش تور بالی اندونزی، پلوی زغال اخته که بهش جواهر پلو هم میگن از اون غذاهاییه که هم ظاهر چشم نوازی داره، هم طعمش تا مدت ها زیر زبون می مونه. ترکیب ترشی زغال اخته با شیرینی ملایم و عطر زعفرون، یه متفاوت می سازه که تو مهمونی ها حسابی خودی نشون می ده. اگه دنبال یه دستور کامل و بی نقص هستین که هم خوش طعم باشه، هم ظاهرش مجلسی و اشتهابرانگیز، این مقاله از در رو از دست ندین. قراره با هم طرز تهیه پلوی زغال اخته رو مرحله به مرحله یادتون می دیم؛ از انتخاب مواد اولیه گرفته تا فوت وفن هایی که باعث می شن این پلوی مخلوط نه تلخ بشه، نه شل. بعلاوه به اشتباهات رایج پخت پلو زغال اخته اشاره می کنیم و راهکار هایی می دیم که خیالتون راحت باشه.

طرز تهیه پلوی زغال اخته ، چکار کنیم زغال اخته توی پلو نرم بشه؟

طرز تهیه پلوی زغال اخته در یک نگاه

برای آغاز درست کردن پلو زغال اخته، بهتره زغال اخته ها رو از شب قبل بذارین توی آب تا هم نرم تر بشن، هم ترشی تندشون یه کم ملایم تر بشه. بعدش یه دونه پیاز رو نگینی ریز خرد کنین و با کمی روغن، دارچین، هل، زیره، نمک و فلفل تفت بدین تا حسابی عطرش بلند شه. برنج رو که از قبل خیس کردین، بجوشونین تا نیم پز بشه، بعد آبکش کنین و توی قابلمه به صورت لایه لایه با مخلوط پیاز و زغال اخته بچینین.

در ادامه، زعفران دم نموده و چند تکه کره رو بریزین روی برنج و بذارین با حرارت کم خوب دم بکشه. برای تزئین پلو زغال اخته، کشمش و خلال بادام و پسته رو با کمی کره تفت بدین و موقع سرو روی پلو بریزین. اگه بخواین این قاطی پلو، خوش رنگ تر و مجلسی تر بشه، می تونین کنارش مرغ زعفرونی یا گوشت قلقلی هم سرو کنین.

شما می تونین اندازه مواد اولیه، مراحل و جزییات طرز تهیه پلوی زغال اخته رو توی ادامه این مقاله بخونین.

مواد اولیه برای تهیه پلو زغال اخته (جواهر پلو)

مواد اولیهاندازه مورد احتیاج
برنج (ترجیحا ایرانی)3 لیوان فرانسوی دسته دار
زغال اخته خشک1 لیوان فرانسوی دسته دار
پیاز (برای پیاز داغ)1 عدد بزرگ
کره50 گرم
چوب دارچین1 عدد
هل3 عدد
زیره، نمک و فلفل سیاهبه اندازه لازم
زعفران (دم نموده غلیظ)به اندازه لازم
روغن سرخ کردنیبه اندازه لازم
کشمش پلویی، خلال بادام و خلال پستهبرای تزیین پلوی زغال اخته

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 30 تا 40 دقیقه

مدت زمان مورد احتیاج برای پخت پلوی زغال اخته: 45 تا 60 دقیقه

مراحل طرز تهیه پلوی زغال اخته بدون گوشت

پلوی زغال اخته جزو برترین و خاص ترین انواع پلو مخلوط هست که می تونین به عنوان ناهار یا شام متفاوت، درست کنین و از حسابی بهره ببرید. در ادامه مراحل درست کردن این غذا رو دنبال کنین.

مرحله اول: زغال اخته ها رو آماده کنین

اولین قدم توی طرز تهیه پلوی زغال اخته، آماده سازی زغال اخته هاست، چون زغال اخته خشک معمولاً بافت سفتی داره و طعمش هم بسیار ترشه. بهتره از شب قبل اون ها رو داخل یه کاسه آب سرد خیس کنید. این کار باعث می شه هم بافتش نرم تر بشه، هم ترشی تندش کمی تعدیل بشه. اگه وقت کافی ندارین، می تونین از آب گرم استفاده کنین، ولی حواستون باشه که این روش سریع تره اما ممکنه کمی از طعم طبیعی زغال اخته رو بگیره. خلال پسته و خلال بادام را هم در اندازهی گلاب یا آب خیس کنید.

انواع خشکبار از جمله زغال اخته خشک و رو می توانید از فروشگاه های به روش های و اینترنتی خریداری کنید.

مرحله دوم: پیاز رو تفت بدین

بعد از خیس خوردن، زغال اخته ها رو آبکش کنین و کنار بذارین. سپس 1عدد پیاز میانه رو خیلی ریز نگینی کنین. توی یه قابلمه یا تابه مناسب، کمی روغن بریزین و بذارین داغ بشه. بعد پیازها رو اضافه کنین و با حرارت میانه آغاز کنین به تفت دادن. صبر کنین تا پیازها سبک بشن و رنگشون طلایی مایل به عسلی بشه.

شما می تونین روغن سرخ کردنی و پیاز داغ آماده رو به صورت خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های خریداری کنین.

مرحله سوم: ادویه ها رو اضافه کنین

در ادامه، چوب دارچین، هل سبز کوبیده شده، زیره سیاه (اگه طبع تون باهاش سازگاره)، نمک و فلفل سیاه تازه آسیاب شده رو به پیازها اضافه کنین. این ترکیب ادویه ای، پایه عطری پلو زغال اخته رو می سازه. حدود یکی، دو دقیقه، ادویه ها رو با پیازها تفتشون بدین تا عطرشون بلند بشه. اگه بخواین غذاتون رنگ و عطر بیشتری داشته باشه، می تونین یه قاشق از زعفران دم نموده رو همین جا اضافه کنین تا پیازها خوشرنگ تر بشن.

برای خرید انواع ادویه معطر غذا و زعفران باکیفیت از فروشگاه های زنجیره ای به صورت خرید حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنین.

مرحله چهارم: برنج رو بجوشونین

در همین حین، یه قابلمه رو تا نیمه آب کنین و روی حرارت بذارین تا بجوشه. برنج رو از قبل بهتره با آب نمک خیس کنین. (برنج رو از قبل خیس کنین دونه هاش بلندتر میشه؛ حدود نیم ساعت تا 1 ساعت کافیه.) بعد آب نمکی که برنج رو توش خیس کردین دور بریزین. برنج رو توی آب در حال جوش بریزین و کمی نمک اضافه کنین. اجازه بدین، برنج دندون گیر بشه، یعنی وقتی با انگشت فشارش می دین، وسطش هنوز یه ذره سفته. این مرحله خیلی مهمه چون اگه برنج زیادی بپزه، موقع دم کردن له می شه. بعد از جوشیدن، برنج رو آبکش کنین و بذارین کنار.

می تونین انواع برنج ایرانی و خارجی با کیفیت رو به صورت اینترنتی و حضوری از فروشگاه های تهیه کنین.

مرحله پنجم: مواد پلو رو لایه لایه توی قابلمه بریزین

توی این مرحله کف قابلمه تون رو با کمی روغن چرب کنین و اگه ته دیگ دوست دارین، یه لایه نون لواش یا سیب زمینی ورقه ای بچینین. بعد یه لایه برنج بریزین، روش یه لایه از مخلوط پیاز و ادویه و بعد یه اندازه از زغال اخته های خیس خورده اضافه کنین. این لایه ها رو همین طور ادامه بدین تا مواد تموم بشن. سعی کنین لایه ها رو نازک بچینین تا طعم ها خوب با هم ترکیب بشن. در آخر، باقی مونده زعفران دم نموده رو روی سطح برنج بریزین و چند تکه کره هم بذارین روش تا پلو لطیف تر و خوش عطرتر بشه.

انواع کره گیاهی و حیوانی رو به صورت خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونین خریداری کنین.

مرحله ششم: پلو زغال اخته رو دم کنین

در نهایت، در قابلمه رو با دم کنی ببندین و بذارین پلو با حرارت ملایم حدود 45 دقیقه تا 1 ساعت دم بکشه. اگه از شعله پخش کن استفاده کنین، حرارت بهتر پخش می شه و ته دیگتون هم طلایی و یکدست درمیاد.

مرحله آخر: پلوی زغال اخته رو سرو کنین

برای تزیین نهایی، می تونین کشمش پلویی، خلال بادام () یا خلال پسته () رو با یه قاشق کره توی تابه کوچیک تفت بدین تا طلایی بشن. این ترکیب هم ظاهر پلو رو مجلسی تر می کنه، هم طعم پلو رو متعادل تر. موقع سرو، پلو رو توی دیس بکشین، لایه ها رو با چنگال کمی باز کنین تا رنگ ها خودشون رو نشون بدن و با مخلوط آجیل و کشمش یا زرشک تزیینش کنین.

برای خرید انواع مغز آجیل، کشمش پلویی و زرشک می تونین از فروشگاه های به صورت خرید حضوری و اینترنتی اقدام کنین.

نکات مهم در طرز تهیه پلوی زغال اخته

  • اگه طعم زغال اخته خیلی ترشه یا تلخی داره، می تونین موقع تفت دادن، اندازه کمی شکر یا عسل اضافه کنین تا طعمش متعادل تر بشه.
  • برخی زغال اخته ها طعم تلخ یا گس دارن. اگه طعمشون خیلی تند یا ناخوشاینده، می تونین بعد از خیساندن، یه بار با آب گرم آبکشی شون کنین یا کمی شکر بهشون بزنین.
  • اگه فصل زغال اخته ست، استفاده از نوع تازه (بدون هسته) باعث می شه پلو طعم طبیعی تر و رنگ زنده تری داشته باشه. فقط حواستون باشه که زغال اخته تازه آب بیشتری آزاد می کنه، پس اندازه جوشوندن برنج رو کنترل کنین.
  • برای رنگ بهتر پلوی زغال اخته، کمی از زعفران رو موقع تفت دادن پیاز بریزین؛ یه قسمت روی برنج قبل از دم کشیدن و یه قسمت هم موقع سرو روی دیس.
  • موقع لایه چینی پلو زغال اخته، هر لایه رو نازک بریزین تا طعم ها خوب با هم ترکیب بشن. اگه زغال اخته رو فقط روی سطح بریزین، طعمش یکنواخت نمی شه.
  • برای دم کشیدن یکنواخت و جلوگیری از سوختن ته دیگ پلوی زغال اخته، حتماً از شعله پخش کن استفاده کنین، مخصوصاً اگه قابلمه تون نازکه.
  • پلو زغال اخته رو می تونین با مرغ زعفرونی، گوشت قلقلی یا حتی ماهیچه سرو کنین. این مواد باعث مجلسی تر و سیرکننده تر شدن پلو میشه.
  • دم کردن زعفران با چند تکه یخ باعث آزاد شدن بیشتر رنگ و عطرش می شه. این روش بین سرآشپزها خیلی محبوبه.
  • اگه موقع دم کشیدن پلو زغال اخته، حس کردین برنج زیادی خشک شده، می تونین 1 قاشق آب جوش یا زعفران رقیق شده روی برنج بریزین و سریع در قابلمه رو ببندین تا بخار حفظ بشه.
  • اگه دوست دارین طعم ترش و شیرین پلو زغال اخته برجسته تر بشه، می تونین کنار این غذا، یه سس ساده از رب انار، کمی شکر و آب درست کنین و موقع سرو کنار پلو بذارین.

چه کار کنیم که زغال اخته توی پلو بپزه ولی له نشه؟

برای اینکه زغال اخته ها توی پلو یا بپزن ولی له نشن، با رعایت چند تا نکته ساده ولی کاربردی، هم بافت زغال اخته ها حفظ می شه، هم طعم لذیذی به غذا می ده. فوت وفن های پخت زغال اخته بدون له شدن رو می تونین در ادامه بخونین:

زغال اخته رو بخیسونین، نجوشونین

قبل از استفاده از زغال اخته، اون ها رو حدود یه ربع تا نیم ساعت بذارین توی آب سرد یا یه کم آب نمک. این کار یاری می کنه وقتی حرارت می بینن، نرم بشن، ولی له نشن.

زغال اخته ها رو آخرِ پخت اضافه کنین

برترین زمان برای اضافه کردن زغال اخته، وقتیه که برنج داره دم می کشه. بهتره اون ها رو لابه لای برنج پخش کنین. بخار ملایم باعث می شه زغال اخته ها بپزن، ولی له نشن.

زغال اخته ها رو فقط چند ثانیه تفت بدین

اگه می خواین زغال اخته رو با پیاز یا روغن تفت بدین، فقط چند ثانیه کافیه. حرارت زیاد باعث می شه پوست شون بترکه و له بشن.

زغال اخته خشک یا نیمه خشک انتخاب کنین

این مدل ها مقاومت بیشتری دارن و کمتر له می شن. فقط قبل از استفاده یه کم بخیسونین شون تا بافت شون متعادل بشه.

کمی شکر یا عسل به زغال اخته های تفت داده اضافه کنین

وقتی دارین زغال اخته رو تفت می دین، کمی شکر یا عسل اضافه کنین. این شیرین کننده ها یه لایه نازک روی پوست شون درست می کنه و یاری می کنه سالم بمونن.

اشتباهات رایج در تهیه پلوی زغال اخته

در طرز تهیه پلوی زغال اخته، چند اشتباه رایج وجود داره که ممکنه باعث بشه نتیجه نهایی اون طور که باید خوش طعم و خوش رنگ نباشه. در ادامه، به مهم ترین این اشتباهات اشاره می کنیم تا بتونین ازشون جلوگیری کنین:

استفاده از زغال اخته خشک بدون خیساندن

زغال اخته خشک اگه خیس نخوره، هم سفت می مونه، هم ترشی تندش ممکنه طعم پلو رو تلخ کنه. حتماً از شب قبل یا حداقل چند ساعت قبل اون ها رو خیس کنین.

تفت دادن بیش از حد زغال اخته

زغال اخته خیلی حساسه. اگه با حرارت زیاد یا مدت طولانی تفت داده بشه، می سوزه و تلخ می شه. فقط در حد گرم شدن و آزاد شدن رنگش کافیه.

اضافه کردن زغال اخته خام به برنج

اگه زغال اخته رو بدون تفت دادن یا آماده سازی مستقیم روی برنج بریزین، طعم خام و تلخش توی کل پلو پخش می شه.

زیاده روی در ادویه ها

چون زغال اخته خودش طعم غالب و ترش داره، نباید ادویه هایی مثل دارچین یا هل رو بیش از حد استفاده کنین.

دم نکردن کافی پلو یا حرارت زیاد

اگه پلو زغال اخته با حرارت زیاد دم بکشه، ممکنه ته دیگ بسوزه یا برنج خشک بشه. از شعله پخش کن استفاده کنین و زمان کافی بدین تا طعم ها خوب ترکیب بشن.

استفاده از برنج نامناسب

برنجی که خوب قد نکشه یا دونه دونه نشه، ظاهر پلو رو خراب می کنه. برنج ایرانی کهنه و عطری برترین گزینه ست.

فوت و فن های خوشمزه شدن پلوی زغال اخته

1- آیا می شه به جای زغال اخته خشک از زغال اخته تازه استفاده کرد؟

بله، ولی با رعایت چند نکته. زغال اخته تازه آب بیشتری آزاد می کنه، پس باید اندازهش رو کنترل کنین و ترجیحاً قبل از اضافه کردن، کمی تفتش بدین تا آب اضافی اش تبخیر بشه. بعلاوه بهتره هسته ها رو جدا کنین تا موقع خوردن اذیت نکنه.

2- چطور تلخی یا ترشی زغال اخته رو کم کنیم؟

برای کاهش تلخی، زغال اخته ها رو از شب قبل در آب سرد بخیسونید و قبل از استفاده با آب گرم آبکشی کنین. برای تعدیل ترشی، می تونین موقع تفت دادن کمی شکر یا عسل اضافه کنین تا طعمش متعادل تر بشه.

3- آیا می شه این پلو رو با گوشت یا مرغ سرو کرد؟

قطعا. پلوی زغال اخته به تنهایی هم یه غذای کامل و مجلسیه. ولی اگه بخواین وعده تون پروتئین دار باشه، می تونین کنارش ، گوشت قلقلی یا حتی سرو کنین.

منبع: افق کوروش
انتشار: 26 مرداد 1404 بروزرسانی: 26 مرداد 1404 گردآورنده: baliro.ir شناسه مطلب: 2587

به "طرز تهیه پلوی زغال اخته ، چکار کنیم زغال اخته توی پلو نرم بشه؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه پلوی زغال اخته ، چکار کنیم زغال اخته توی پلو نرم بشه؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید